Stadshistorie

Wevershuisje

Als je op het kerkplein staat met je rug naar de kerk gekeerd zie je rechts voor je een smal straatje. In deze Kerkengang bevindt zich het Wevershuisje, van oorsprong een vakwerkboerderijtje uit de 17e eeuw, met vakwerkmuren, wand- en plafondschilderingen. De achtergevel van het pand bezit nog de oude houten topgevel en vakwerk.

Bezoekersinformatie

Toon in Google Maps

Achter het Wevershuisje loopt een straatje dat tot omstreeks 1900 nog een gracht was. Deze vormde vanaf de middeleeuwen de noordelijke begrenzing van de stad die ooit lange tijd geheel door waterlopen werd omringd, ter bescherming van de burgers in roerige tijden.

In het Wevershuisje  is een permanente expositie van ‘VAN VLAS TOT LINNEN’, met o.a. een 300 jaar oud weefgetouw, spinnewielen, diverse textielwerkvormen en oude gereedschappen.

Er worden met regelmaat demonstraties gegeven van oude ambachten zoals weven, spinnen, kantklossen en zijde schilderen. Ook worden vanuit het Wevershuisje stadswandelingen met een gids georganiseerd. Zie voor meer informatie de website.