Landgoed

Station NS

Almelo is al lange tijd een belangrijk spoorwegknooppunt. Het eerste station werd in 1865 in gebruik genomen. Al in 1883 werd het gebouw vervangen door een nieuw stationsgebouw dat tot in de jaren zestig van de vorige eeuw heeft dienst gedaan. In 1964 kwam het derde stationsgebouw van Almelo gereed.

Bezoekersinformatie

  • Stationsplein

    7607 GD Almelo

Toon in Google Maps

Perrongebouwen en de overkapping uit 1907 bleven gehandhaafd. Opvallend aan het ontwerp is het grote dak van het stationsgebouw met oversteek naar het stationsplein en busstation. De uit gewapend beton gemaakte toren heeft een uurwerk met neon wijzers en uurtekens. Het dak wordt gedragen door een brede hoge balk die aan stationspleinzijde rust op een V-vormige kolom. Het gebouw is ontworpen door K. van der Gaast en J.H. Baas en is een gemeentelijk monument.

Het spoor naar het station was vroeger niet verdiept. Omdat het een drukbezet spoortraject is, zat de spoorwegovergang naar de Nieuwstraat meer dan de helft van de tijd dicht. Om de verkeersveiligheid te vergroten werd het spoor tussen 2006 en 2009 over een traject van een kilometer verdiept.