Platform Markegrenzen

Grensstenen van de Twentse marken

Het bestaan van grensstenen die marken markeerden is maar bij weinig mensen bekend. Wij beschouwen deze stenen als cultureel erfgoed dat de moeite van het beschermen waard is. Helaas blijkt uit onderzoek dat het verdwijnen van deze stenen gestaag doorgaat. Doel van het platform is dan ook om te inventariseren welke stenen nog aanwezig zijn en deze stenen zichtbaar te maken en te beschermen. Het zichtbaar maken kan door middel van publiciteit en plaatsing van informatieborden. Daarnaast kunnen grenzen nog zichtbaar zijn in het landschap, bijvoorbeeld in de vorm van landweren. Ook deze restanten van een geschiedenis die zich uitstrekt over honderden jaren, verdienen bescherming.

Sinds 2015 zijn de vrijwilligers van het platform bezig met het opsporen van verdwenen grensstenen, het herplaatsen daarvan en het restaureren en conserveren van bestaande exemplaren. Daarnaast verzorgen we de PR om een groeiend draagvlak te creëren
en de kennis over de stenen en grenzen te vergroten. Almelo kende oorspronkelijk 24 met name genoemde stenen. De afgelopen jaren hebben we vijf stenen toe kunnen voegen aan de zes tot dan toe bekende.

Bezoekersinformatie

Platform Markegrenzen
Border 25
Almelo

Contact

  • 0546-828479
    06-42604532
  • bert.nijkamp@live.nl
  • https://www.markegrenzen.nl
terug naar overzicht