Korenmolen De Hoop

Stadsmolen uit de 19e eeuw

In 1869 kocht Johan Heinrich Steffens aan de Zoetensteeg (nu Nieuwstraat) 800 m2 grond om er een jaar later een molen op te bouwen. Hiervoor is gebruik gemaakt van materiaal van de afgebroken stadsmolen uit 1797. Deze oude stadsmolen stond in de bocht van de Oranjestraat, Ootmarsumsestraat en Molenstraat (op het Kampereiland) en werd ook wel Nieuwe Molen genoemd.

In 1905 werd de molen aangekocht door Jeene Langevoort. Door een omgevallen petroleumlamp brandde in 1910 het bovendeel van de molen af. Bij de wederopbouw zijn onderdelen van verschillende molens gebruikt. Zo is de kap afkomstig van een gesloopte Makkumse papiermolen (bouwjaar 1768).

De Vriezenveense molenaar W. Leemans kocht de molen in 1914 en in 1936 werd W. van Loo de eigenaar en krijgt de molen zijn huidige naam “De Hoop”.

In 1951 wordt met het windmaalbedrijf gestopt en wordt er uitsluitend met elektrische aandrijving gemalen. De eigenaar was toen J. Deterink. In 1962 vond er aan de molen een grote restauratie plaats. In 1978 werd ook het elektrische maalbedrijf stop gezet.

De laatste particuliere eigenaar, B. van Diermen, droeg de molen in 1990 over aan de gemeente Almelo. In 1995 voerde molenmaker Wintels een grote herstelbeurt uit.

Doelstelling

De kennis omtrent oude ambachten en vormen van huisnijverheid, alsmede oude handwerk vaardigheden levend te houden en te verbreiden.

Bezoekersinformatie

Korenmolen De Hoop
Nieuwstraat 71a
7605 AB Almelo

toon in Google Maps

Contact

terug naar overzicht