Begraafplaats

Joodse Begraafplaats

De Joodse begraafplaats aan de Boddenstraat bestaat sinds 1846 en werd in 2000 met het bijbehorende metaheerhuisje (ruimte waar de doden vroeger ritueel gewassen werden) gerenoveerd. ‘Dat gebeurt daar nu niet meer. De overledenen worden nog wel door de grote schuifdeur rechts de begraafplaats opgedragen, waarna er in het huisje een dienst wordt gehouden. Ook geven we er soms lezingen’ – Marcel Zilverberg. Wie door de kleine deur in de linkerpoort naar binnen kijkt, ziet dat tussen twee wilgen een pad naar de achterkant van de mooie begraafplaats lopen. Aan weerszijden staan grafstenen in strakke vaak symmetrische rijen. Bloemen ontbreken maar naar joods gebruik, liggen er soms wel steentjes op de graven. Een marmeren gedenkplaat tegen de rechter zijmuur vermeldt de namen van alle niet teruggekeerde joodse inwoners. Het geheel biedt een rustieke verstilde sfeer waardoor je bijna zou vergeten dat de begraafplaats middenin de stad ligt.

Bezoekersinformatie

  • Het Baken 1

    7607 AA Almelo

Toon in Google Maps

Geschiedenis

De geschiedenis van de joden in Almelo gaat terug tot de zeventiende eeuw. In de twintiger jaren van de achttiende eeuw wonen er nog geen tien mannelijke joodse inwoners in de stad, maar aan het einde van deze eeuw geldt Almelo voor Nederlandse begrippen als middelgrote joodse gemeente. In de negentiende eeuw neemt het aantal joodse inwoners gestaag toe, rond 1900 heeft de gemeente het hoogtepunt van haar groei bereikt.

De eerste synagoge van Almelo lag in de Bodden. De stichtingsdatum is niet bekend, maar het gebouw was in 1803 al in gebruik. Door de groei van de gemeente werd de synagoge te klein, vandaar dat er in 1846 een nieuw gebouw in de Schalderoistraat ingericht werd.

De eerste begraafplaats lag op het Sluitersveld aan de Kerkhofweg. Er werd al vóór 1775 begraven. De begraafplaats aan de Boddenstraat werd in 1846 aangelegd.