Stadshistorie

Herengracht

De Herengracht in de Nederlandse stad Almelo is een straat met een blok van 12 kenmerkende huizen de in nabijheid van huize Almelo. De 12 gerestaureerde dienstwoningen zijn een rijksmonument.

Bezoekersinformatie

  • Doelengebied in Binnenstad-Zuid
Toon in Google Maps

Locatie en geschiedenis

Oorspronkelijk stonden er paardenstallen op deze plaats. In opdracht van de Heren van Almelo zijn deze stallen in 1889 verbouwd tot woningen, waarin oudere gepensioneerde werknemers van de graaf konden wonen. De 12 “werkmanshuisjes” waren eigendom van de graaf van Rechteren Limpurg. Het was de gewoonte van de leden van familie die op het Huis Almelo woonden om via deze weg langs de huisjes naar de Grote Kerk te gaan.

In 1967 is besloten dat er in deze huisjes atelierruimte voor kunstenaars zou komen.
Pas in 1967 werd aansluiting op de riolering aangelegd. Tot die tijd maakte men gebruik van een “poepdoos”. Dat waren houten tonnetjes, die in kleine houten schuurtjes aan de overzijde van het straatje in de tuin stonden.
In 1969 zijn de woningen door de graaf in erfpacht overgedragen aan de gemeente. Acht huisjes werden twee aan twee samengevoegd. Daarnaast resten er nog 4 kleine ateliers. Ook kwam er aansluiting voor water, gas en licht en werden de schuurtjes afgebroken. Deze vernieuwde Herengracht-ateliers werden in 1972 geopend.