Erfgoedorganisaties in Almelo

De organisaties die zich inzetten voor het cultureel erfgoed van Almelo en omgeving werken samen in het Platform Cultureel Erfgoed Almelo. Het rijke erfgoed willen zij bekend en toegankelijk maken voor inwoners en bezoekers van Almelo. Hieronder kunt u kennismaken met een aantal van die organisaties.

Het Wevershuisje

Verscholen in het groene hart van Almelo ligt een oude stadsboerderij, het Wevershuisje. Een authentiek vakwerkhuisje uit begin 1700, midden in het centrum, omgeven door een prachtige tuin.

lees verder

Historische Kring Stad en Ambt Almelo

Almelo is een stad met een rijk verleden. Van levendig middeleeuws handelscentrum tot bloeiende textielstad in de 17e en 18e eeuw, Almelo kent een rijke geschiedenis. Maak een wandeling door de stad en je ziet ze overal: sporen van vervlogen tijden.

lees verder

Stadsherstel Almelo

Stichting Stadsherstel Almelo – opgericht in december 1978 – is een particuliere stichting die tot doel heeft het culturele erfgoed van Almelo te bewaken. Erfgoed geeft Almelo haar eigen gezicht en unieke profiel.

lees verder

Agrarisch Erfgoed Almelo

De Stichting Agrarisch Erfgoed Almelo is opgericht op 26 mei 1994.  Het ontstaan is te danken aan een oude historische film uit 1952, die gemaakt was ter ere van het 50- jarig bestaan van de coöperatieve landbouwersbank en handelsvereniging.

lees verder

Behoud monumentale tribune Heracles 1924

Beginjaren 20 in de vorige eeuw werd op voorspraak van textielbaron ten Cate door de Almelose architect Krabshuis -naar Engels ontwerp- de houten tribune van Heracles ontworpen.

lees verder

Vrienden van de Grote Kerk & Kerkplein

De Grote Kerk in Almelo is een kruiskerk. Het koor – oudste stukje gebouw in Almelo – uit 1493, behoorde tot de voormalige slotkapel. De rest dateert uit 1738. In 1873 is de kerk nog verbouwd en in 1957 gerenoveerd.

lees verder

Het Stads Carillon Almelo

De Stichting Vrienden van het Stadscarillon Almelo zet zich in om het prachtige carillon van 48 bronzen klokken in de toren van de St. Georgiusbasiliek te onderhouden en te doen bespelen.

lees verder

Twentse Erven

Twente is rijk aan agrarisch erfgoed.  Door heel Twente verspreid staan historische boerderijen met oude interieurs en typische (bij)gebouwen ingepast in het Twentse landschap.

lees verder

Hofkeshuis

In het Hofkeshuis bevindt zich een wandschildering, een grisaille in witte en grijze tinten. Textielfabrikant Egbert Hofkes liet in 1778 een enorme wandbespanning in de stijlkamer van zijn huis schilderen, een triomftocht van de Romeinse veldheer Fabius Maximus.

lees verder

Stadsmuseum Almelo

Het Stadsmuseum Almelo geeft een beeld van de ontwikkeling van Almelo. De objecten in de collectie gaan over de geschiedenis van Almelo en omgeving. Het Stadsmuseum wil bezoekers enthousiast maken voor de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad. Daarom krijgt ook de nieuwe geschiedenis een plaats.

lees verder

Korenmolen ‘De Hoop’

In het centrum van Almelo, aan de Nieuwstraat, vlak bij het station staat korenmolen De Hoop. Regelmatig draaien de wieken om de molenstenen het graan te laten malen. Tweemaal per week, op woensdag en zaterdag stellen onze vrijwillige molenaars de molen open voor bezoekers en laten de molen draaien.

lees verder

PCEA leden websites c.q. emailadres

Stichting Historische Kring Stad en Ambt Almelo www.historischekringalmelo.nl

Stichting Stadsherstel Almelo www.stadsherstelalmelo.nl

Stichting Hofkeshuis info@hofkeshuis.nl

Stichting Het Wevershuisje www.wevershuisje.nl

Stichting Museum voor Heemkunde / Stadsmuseum Almelo www.stadsmuseumalmelo.nl

Stichting Windkorenmolen ‘De Hoop www.dehoop-almelo.nl

Stichting Agrarisch Erfgoed Almelo www.agrarischerfgoedalmelo.nl

Stichting tot behoud monumentale tribune Heracles www.monumentaletribune.nl

Stichting Vrienden van de Grote Kerk en het Kerkplein te Almelo www.grotekerkalmelo.nl

Stichting Twentse Erven www.twentse-erven.nl

Het Cuypersgenootschap http://cuypersgenootschap.nl/

Stichting Vrienden van het Doopsgezind Kerkgebouw in Almelo info@vrienden-dgka.nl

Het Oversticht albert.vissinga@hetoversticht.nl

Werkgroep Markegrenzen bert.nijkamp@live.nl

Parkstad Almelo www.almeloparkstad.nl

Stichting Vrienden van het stadscarillon Almelo http://www.stadscarillonalmelo.nl/

Ondersteuning:

Stichting Almelo Promotie www.almelopromotie.nl

Gemeente Almelo www.almelo.nl